AddThis Social Bookmark Button

ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι αυστηροί γονείς «γεννούν» υπέρβαρα παιδιά

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους ακολουθώντας το κατάλληλο τρόπο που ο ίδιος πιστεύει. ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής του και της ψυχοκοινωνικής του ανάπτυξης. Δεδομένου ότι στις μέρες το ποσοστό των  παχύσαρκων παιδιών όλο και αυξάνεται, οι ερευνητές έψαξαν να βρουν αιτίες και παράγοντες που επηρεάζουν μέσα στην οικογένεια.

Μια έρευνα η οποία έγινε το 2014 στην Αμερική, έδειξε πως ο γονεϊκός τύπος και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης συμβάλει και στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, με προέκταση την παχυσαρκία.  Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως τα παιδιά των αυστηρών γονέων που υιοθετούν έναν αυταρχικό τρόπο διαπαιδαγώγησης έχουν την τάση να είναι υπέρβαρα. Ο συγκεκριμένος γονεϊκός τύπος έχει μειωμένη απαντητικότητα, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο γονέας βάζει τα δικά του όρια, έχει απαιτήσει από το παιδί αλλά δεν συμπεριλαμβάνει τα θέλω και τις απόψεις του παιδιού του στις αποφάσεις που ο ίδιος λαμβάνει. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού να μην καλύπτονται και οι γονείς να είναι κάθε άλλο παρά υποστηρικτικοί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξε πως τα παιδιά των αυστηρών και αυταρχικών γονέων, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε ηλικία μόλις 2 με 5 ετών. Ενώ στην ηλικία 6 με 11 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 37%. Τα αποτελέσματα αυτά σε σύγκριση με άλλους τύπους γονέων όπως ο δημοκρατικός, όπου οι γονείς ναι μεν θέτουν όρια και δεν αδιαφορούν, είναι δε υποστηρικτικοί, λαμβάνουν την γνώμη του παιδιού τους υπόψη και καλύπτουν τις συναισθηματικές του ανάγκες. 

©Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)      

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Το παιδί μου δεν τρώει…

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 Ένα κοινό πρόβλημα που λίγο πολύ όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους είναι αυτό της διατροφής. Πολλά παιδιά δεν είναι αυτό που λέμε ¨εύκολα¨ στο φαγητό. Ανά διαστήματα κάποια στιγμή στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού θα εκδηλωθεί  κάποια άρνηση στην πρόσληψη τροφής.  Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν θα θέλει να τρώει συγκεκριμένες τροφές ή θα είναι επιλεκτικό ως προς την υφή της τροφής, την ποσότητα κτλ. Η άρνηση αυτή δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς καθώς είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Τι μπορεί όμως να κάνει ο γονέας;

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο γονέας είναι να σιγουρευτεί ότι δεν πρόκειται για οργανικό πρόβλημα! Εάν το παιδί δείχνει σημάδια ότι πονάει ή ότι έχει πρόβλημα στην κατάποση, κάνει εμετούς, έχει απώλεια βάρους κτλ θα πρέπει να επισκεφτεί τον παιδίατρο, ο οποίος θα παραπέμψει το παιδί σε κάποια άλλη ειδικότητα ιατρού ανάλογα με το περιστατικό και εφόσον κάτι τι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ο γονέας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές:

  • Κάντε τη διαδικασία του φαγητού ευχάριστη για το παιδί.......
    Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

    Read more...

 

Παιδιά με μυϊκή δυστροφία

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Η μυϊκή δυστροφία είναι η πιο συνηθισμένη μυοπάθεια, και χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των μυϊκών ινών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οι οποίοι εκδηλώνονται μόνο σε ορισμένους μύες, μόνο στους άνδρες, στις γυναίκες ή και στα δύο φύλα αδιακρίτως. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι η κακοήθης μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne και η μυϊκή δυστροφία τύπου Becker.

Η κακοήθης μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne παρουσιάζεται μόνο στα αγόρια γιατί μεταδίδεται με τον υπολειπόμενο χαρακτήρα του φύλου. Εμφανίζεται μεταξύ 2 και 5 ετών ενώ τα πρώτα συμπτώματα είναι αδυναμία στην ανύψωση από κάτω και στο ανέβασμα της σκάλας. To βάδισμα είναι αδέξιο, το χαρακτηριστικό «νήσσειο» βάδισμα που συνοδεύεται κι από λόρδωση. Αρχικά προσβάλλει τα κάτω άκρα, αλλά βαθμιαία ανέρχεται προς τα άνω προσβάλλοντας και το υπόλοιπο σώμα. Σε ηλικία περίπου 10-12 ετών υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο βάδισμα, γι’ αυτό χρειάζεται αναπηρικό καρότσι. Δυστυχώς μέχρι την ηλικία των 20 προσβάλλονται το μυοκάρδιο και οι αναπνευστικοί μύες.

Η μυϊκή δυστροφία τύπου Becker προσβάλλει κι αυτή τα αγόρια αλλά εκδηλώνεται αργότερα, προς το τέλος της εφηβείας και μέχρι 20 ετών. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τη Duchenne αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η μυϊκή δυστροφία είναι κληρονομική. Σήμερα, μέσω της εξέτασης του DNA είναι δυνατή η άμεση και έγκαιρη διάγνωση και ως ένα βαθμό πρόληψή της. Θεραπεία ακόμη δεν υπάρχει η οποία να οδηγεί στην ίαση. Όμως με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από εξειδικευμένη ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων (νευρολόγοι, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι κ.α.) είναι εφικτή η επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού.

Τα παιδιά με μυϊκή δυστροφία αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής τους. Η σχολική εργασία απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους και, επιπλέον, κουράζονται γρήγορα. Η κινητικότητα είναι από περιορισμένη έως τελείως αδύνατη ενώ για τις καθημερινές λειτουργίες τους έχουν ανάγκη συνεχούς στήριξης και βοήθειας. Στήριξη όμως χρήζουν οι γονείς και τα υπόλοιπα οικογενειακά μέλη, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις που επιφέρει η κατάσταση αυτή.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον αθλητισμό

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Η εισαγωγή του παιδιού στο περιβάλλον του αθλητισμού αποτελεί μια διαδικασία «παράξενη» για τα περισσότερα παιδιά, όσο τους κοστίζει συναισθηματικά, κυρίως, ο αποχωρισμός από τους γονείς. Το αθλητικό πλαίσιο, για πολλά παιδιά αποτελεί το πρώτο περιβάλλον κοινωνικής ένταξης, μετά την οικογένεια. Εκεί θα γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους, θα αλληλεπιδράσουν με άγνωστους προπονητές, θα κάνουν φίλους, με τη βοήθεια των οποίων θα αρχίσουν σταδιακά να δομούν βασικές έννοιες, όπως την αποδοχή και την αυτοεκτίμηση. Ο προπονητής των παιδιών, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο να εισάγει τα παιδιά στο αθλητικό περιβάλλον, έχει μια παραπάνω ευθύνη, καθώς καλείται σε αρκετές περιπτώσεις να «μιμηθεί» συμπεριφορές των γονέων, να επιδείξει δεκτικότητα και ευχάριστη διάθεση, ώστε να δώσει στον νεαρό αθλητή την αίσθηση του ευχάριστου περιβάλλοντος, αναφερόμενος στο πλαίσιο του αθλητισμού...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Read more...

 

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, παρορμιτικότητας και/ή υπερκινητικότητας στα παιδιά

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας ακούμε για την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή αλλιώς ΔΕΠ-Υ. Αφορά παιδιά με μειωμένη προσοχή, αυξημένη παρορμητική συμπεριφορά και αυξημένη κινητικότητα. Συναντάται κυρίως στα αγόρια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η εύκολη διάσπαση προσοχής, όπου το παιδί δεν μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και η προσοχή του διασπάται εύκολα από άλλα ερεθίσματα. Κάνει λάθη απροσεξίας, φαίνεται σαν να είναι αφηρημένο και να μην ακούει όταν του απευθύνουν το λόγο, δυσκολεύεται να ολοκληρώσει κάποια δραστηριότητα και είναι ξεχασιάρικο. Όταν το παιδί παρουσιάζει και  υπερκινητικότητα τότε δυσκολεύεται να παραμείνει σταθερό σε μια θέση ή να κάτσει ήσυχα. Είναι υπερβολικά ανήσυχο και φαίνεται να έχει εκνευρισμό, ο οποίος δεν προέρχεται από άλλα αίτια όπως άγχος ή κατάθλιψη. Το παιδί με ΔΕΠ-Υ έχει την τάση να φλυαρεί και να κινείται συνεχώς ακόμα και χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος να το κάνει π.χ. στριφογυρίζει στην θέση του, χτυπάει τα χέρια και τα πόδια του. Η διάγνωση δίνεται στο παιδί μετά την ηλικία των 5 καθώς μέχρι τότε λίγο πολύ όλα τα παιδάκια και κυρίως τα αγοράκια είναι υπερδραστήρια.

Η ΔΕΠ-Υ και κυρίως το στοιχείο της διάσπασης προσοχής, έχει ...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Read more...

 

More Articles...

Page 1 of 13

Νοιώθω οτι τα social media όπως το facebook..


eggrafi_newsletter