AddThis Social Bookmark Button

ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής σπιτιού , στα παιδιά

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Οι μετακομίσεις μιας οικογένειας σε άλλη περιοχή, λόγω αλλαγής κατοικίας, αποτελούν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την ψυχική υγεία των παιδιών, ιδίως των εφήβων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζέφρεϊ Μίλεγκαν του Ιατρικού Κέντρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια ,ανέλυσαν ιατρικά αρχεία άνω του μισού εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έξι έως 17 ετών, διαπιστώνοντας ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να προσφύγει σε γιατρό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων είναι έως 20% μεγαλύτερη μετά από μία οικογενειακή μετακόμιση, κάτι που συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι στρατιωτικοί (συχνές μετακομίσεις).

Η ανάλυση έδειξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Read more...

 

Παιδική κατάθλιψη-πόσο διαφέρει η κλινική της εικόνα από αυτή των ενηλίκων;

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Η εικόνα της κατάθλιψης στα παιδιά διαφέρει από αυτή των ενηλίκων. Τα συμπτώματα, ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο εκδηλώνονται και με διαφορετικό τρόπο και συμπεριφορά.

Στην βρεφική ηλικία το μωρό εκδηλώνει σημάδια ατονίας, μειωμένη κινητικότητας και αισθητηριακή άρνηση. Το βρέφος δεν κοιτάει, δεν εξερευνεί τον χώρο, δεν μυρίζει, δεν ακούει, γενικά δεν δείχνει ενδιαφέρον προς το περιβάλλον. Κάνει επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές διατηρεί μια στάση απόσυρσης, απάθειας και φτωχής επικοινωνίας με το περιβάλλον του αλλά και με τα άτομα γύρω του. Η αϋπνία και η ανορεξία είναι επίσης συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης στα βρέφη. Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στα βρέφη, το οποίο προέρχεται από τον αποχωρισμό του από την μητέρα του, μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες εάν βρεθεί μητρικό υποκατάστατο μεταξύ του 3ου και 5ου μήνα. Εάν όχι η κατάσταση του βρέφους επιδεινώνεται και οδηγεί σε ψυχικό μαρασμό.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Read more...

 

Το άγχος αποχωρισμού κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Το άγχος του αποχωρισμού εμφανίζεται κατά τον 7ο μήνα της ζωής του παιδιού και θεωρείται μια φυσιολογική εξέλιξη και στάδιο στην ανάπτυξη του. Αφορά τον φόβο της απώλειας της προστασία και της φροντίδας του παιδιού από ένα κύριο πρόσωπο το οποίο συνήθως είναι η μητέρα. Η συγκεκριμένη κατάσταση χαρακτηρίζεται ως διαταραχή όταν οι αντιδράσεις του παιδιού είναι υπερβολικές και οι φόβοι του μη ρεαλιστικοί.

Κατά την βρεφική ηλικία το βρέφος εκδηλώνει έντονη ανάγκη να βρίσκεται κοντά στην μητέρα του και δυσφορία όταν την αποχωρίζεται. Έχει ανάγκη από άμεση σωματική επαφή αλλά και βλεμματική, αναζητά το χαμόγελο της μαμάς και την αγκαλιά όταν αισθάνεται άβολα. Την παρακολουθεί και την ακολουθεί όταν αυτή κινείται στον χώρο και επιδιώκει να υπάρχει συνεχή οπτική επαφή μαζί της. Αυτό αργότερα περνά στο ευρύτερο οικογενειακό πλαίσιο, όπου η μαμά σταματά να είναι το μοναδικό πρόσωπο προσκόλλησης και η συμπεριφορά αυτή μεταφέρεται και σε άλλα πρόσωπα της οικογένειας ή ακόμα και του κοινωνικού περιβάλλοντος με τα οποία το βρέφος έχει συνάψει κοντινές σχέσεις. Οι αντιδράσεις του βρέφους γίνονται ακόμα πιο έντονες όταν η μητέρα φεύγει από το χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση το βρέφος προσπαθεί να την ακολουθήσει εάν αυτό είναι εφικτό, ενώ όταν αυτό δεν γίνεται τότε αντιδράει με κλάματα, θυμό, πετώντας παιχνίδια ή κλωτσώντας την πόρτα. Μετά από κάποιο διάστημα εγκαταλείπει την προσπάθεια του και γίνεται πιο έντονο το αίσθημα της απελπισίας.

Στην παιδική ηλικία, δηλαδή από τον δεύτερο χρόνος του παιδιού και μετά, το άγχος του αποχωρισμού πυροδοτείται κυρίως από γεγονότα που βιώνει το παιδί όπως κάποια μεγάλη αλλαγή, απώλεια ή θάνατος. Τα παιδιά εκδηλώνουν φοβίες όπως ότι κάτι κακό θα συμβεί στους γονείς ή στα ίδια, αποφεύγουν να μένουν μόνα του, έχουν άρνηση στο να κοιμηθούν εκτός σπιτιού, βλέπουν εφιάλτες κι έχουν άρνηση να πάνε στο σχολείο. Γενικά εκδηλώνουν μη ρεαλιστικές ανησυχίες, τις οποίες πολλές φορές σωματοποιούν με πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά κτλ. Σε περιπτώσεις οπου εμφανίζεται στο παιδί έντονο άγχος αποχωρισμού ο γονέας θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Τι είναι η επιλεκτική αλαλία στην παιδική ηλικία

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Πρόκειται για την ηθελημένη άρνηση του παιδιού να μιλήσει σε άτομα εκτός σπιτιού. Ηλικιακά παρουσιάζεται μεταξύ 3ου και 8ου έτους της ηλικίας. Το παιδί μιλάει κανονικά στο σπίτι με τους γονείς και τα αδέρφια, αλλά αρνείται να μιλήσει σε άλλους ενήλικες ή σε ξένους. Γενικά επιλέγει σε ποιον θα μιλήσει! Συνήθως εκφράζεται με άλλους τρόπους κυρίως στο σχολείο, όπως π.χ. μέσω της ζωγραφικής ή της παντομίμας. Με τους συνομηλίκους του συνήθως επιλέγει να συνομιλεί κανονικά. Οι αλλαγές και τα τραυματικά γεγονότα μπορεί να πυροδοτήσουν την επιλεκτική αλαλία, ενώ δεν αποκλείεται και η προοδευτική εμφάνιση της, κυρίως με την έναρξη του σχολείου και την ένταξη του παιδιού στο νέο περιβάλλον.

Στις περιπτώσεις επιλεκτικής αλαλίας, οι νοητικές ικανότητες του παιδιού είναι φυσιολογικές ή και ανώτερες. Το παιδί δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές επαφές, είναι αποτραβηγμένο και όχι εξωστρεφές ή κοινωνικό. Συνήθως είναι παιδιά υπερπροστατευτικών μητέρων ή ψυχαναγκαστικών. Τα πρώτα χρόνια της ζωή του παιδιού μπορεί να υπήρξε κάποια καθυστέρηση του λόγου, όχι όμως κάποια βαριά διαταραχή.

Σύμφωνα με το DSM-IV τα διαγνωστικά κριτήρια αφορούν τα παρακάτω:


-Συνεχής αποτυχία του παιδιού να μιλήσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές

καταστάσεις, στις οποίες υπάρχει η προσδοκία ομιλίας -π.χ. στο σχολείο- ενώ

μιλάει σε άλλες καταστάσεις.

-Επίδραση της διαταραχής στην εκπαιδευτική ή επαγγελματική επίδοση ή στην

επικοινωνία.

-Δεν εξηγείται στα πλαίσια άλλης διαταραχής στην επικοινωνία -π.χ. τραυλισμός-

και δεν οφείλεται σε έλλειψη γνώσης της ομιλουμένης γλώσσας.

-Δεν συμβαίνει κατά την πορεία διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, σχιζοφρένειας

ή άλλης ψυχωτικής διαταραχής.

-Διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός, που δεν περιορίζεται στον πρώτο μήνα του

σχολείου.

 


Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Οι αυστηροί γονείς «γεννούν» υπέρβαρα παιδιά

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

 

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους ακολουθώντας το κατάλληλο τρόπο που ο ίδιος πιστεύει. ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής του και της ψυχοκοινωνικής του ανάπτυξης. Δεδομένου ότι στις μέρες το ποσοστό των  παχύσαρκων παιδιών όλο και αυξάνεται, οι ερευνητές έψαξαν να βρουν αιτίες και παράγοντες που επηρεάζουν μέσα στην οικογένεια.

Μια έρευνα η οποία έγινε το 2014 στην Αμερική, έδειξε πως ο γονεϊκός τύπος και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης συμβάλει και στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, με προέκταση την παχυσαρκία.  Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως τα παιδιά των αυστηρών γονέων που υιοθετούν έναν αυταρχικό τρόπο διαπαιδαγώγησης έχουν την τάση να είναι υπέρβαρα. Ο συγκεκριμένος γονεϊκός τύπος έχει μειωμένη απαντητικότητα, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο γονέας βάζει τα δικά του όρια, έχει απαιτήσει από το παιδί αλλά δεν συμπεριλαμβάνει τα θέλω και τις απόψεις του παιδιού του στις αποφάσεις που ο ίδιος λαμβάνει. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού να μην καλύπτονται και οι γονείς να είναι κάθε άλλο παρά υποστηρικτικοί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξε πως τα παιδιά των αυστηρών και αυταρχικών γονέων, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε ηλικία μόλις 2 με 5 ετών. Ενώ στην ηλικία 6 με 11 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 37%. Τα αποτελέσματα αυτά σε σύγκριση με άλλους τύπους γονέων όπως ο δημοκρατικός, όπου οι γονείς ναι μεν θέτουν όρια και δεν αδιαφορούν, είναι δε υποστηρικτικοί, λαμβάνουν την γνώμη του παιδιού τους υπόψη και καλύπτουν τις συναισθηματικές του ανάγκες. 

©Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)      

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

More Articles...

Page 1 of 14

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ήθελα σίγουρα να αποκτήσωeggrafi_newsletter