Η αρνητική πλευρά της Ενσυναίσθησης

Γράφτηκε από τον/την Katsaouni Maria Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 07:39
Κατηγορία: ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Σε καταστάσεις χειριστικών, κακοποιητικών κι εν τέλει τραυματικών σχέσεων, νέες έρευνες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να αυξήσει τους δεσμούς μεταξύ των ατόμων και άρα να διαιωνίσει την κακοποιητική σχέση (Journal of Social and Personal Relationships – Apr2023).

Ιδιαίτερα η Γνωστική ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα αντίληψης της ψυχολογικής κατάστασης του άλλου, είναι ο λόγος εκλογίκευσης από την πλευρά των θυμάτων, όλων των κακοποιητικών συμπεριφορών του θύτη, κάτι που οδηγεί στην επανάληψη του κύκλου τραύματος , ενός κύκλου του οποίου κύριο στοιχείο αποτελεί η ενίσχυση , δηλαδή η αυξανόμενη ένταση των συμπεριφορών τους, και άρα και ενίσχυση του τραυματικού δεσμού.

Είναι λοιπόν σημαντικό να θυμόμαστε ότι, τόσο η Ενσυναίσθηση όσο και άλλες θετικές συμπεριφορικές επιδράσεις, προϋποθέτουν ένα ελάχιστο όριο υγιούς περιβάλλοντος για να λειτουργούν. Διαφορετικά είναι μεγαλύτερη η αρνητική τους επίδραση , παρά η θετική. Αυτό έχει εφαρμογή και σε πολλές πτυχές της ζωής μας σήμερα, πέραν των συντροφικών σχέσεων, πτυχές στις οποίες βλέπουμε τοξικά περιβάλλοντα να απαιτούν από εμάς την κατανόηση και τον πολιτισμένο αντίλογο. Να «απαιτούν» την ενσυναίσθηση μας.

Πηγές:

https://journals.sagepub.com/home/spr

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/02654075221106237

https://www.researchgate.net/publication/361048124_Traumatic_bonding_in_victims_of_intimate_partner_violence_is_intensified_via_empathy

Mersinias Thomas, TEDx Speaker

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr